Село Делчево е китно селце кацнало на склона на Южен Пирин на 8 км. от град Гоце Делчев. Повечето къщи в селото са строени в архитектурен стил характерен за Българското възраждане и 26 от тях са паметници на културата.

В Делчево цари уникална атмосфера отразяваща автентичния Български дух и спокойствието сред природата. Селото е разположено амфитеатрално по южния склон на планината, за да събира слънчевите лъчи и го наричат още Слънчевото дете на Южен Пирин.

Делчево има изключително благоприятен микроклимат: мека зима и слънчево и прохладно лято. Автентичната архитектура и бит, чистия планински въздух и красивата природа правят село Делчево идеалното място за почивка, отдих и разтоварване.

ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

Трифонов ден

Ако харесвате автентичния българско фолклор трябва да посетите Делчево на Трифон Зарезан. Освен ритуалното зарязване на лозята и обилната почерпка с вино, на този ден можете да станете свидетели на уникално пресъздаване на автентична българска сватба.

Всички заедно празнуват с кръшни хора на площада и в събитието участват над 150 човека облечени в традиционни носии. За любителите на виното има дегустация на местни вина.

Еньовден

Това е тридневен международен етно-фестивал, който се провежда всяко лято в Делчево – истински празник за душата и наслада за сетивата. Представители на фолк и етно-групи от различни страни гостуват на селото, за да отпразнуват заедно най-дългия ден в годината.

Любителите на танца, музиката и купона ще се веселят до насита. Можете да се присъедините към тайнството на груповото посрещане на изгрева на слънцето и брането на билки за здраве.